3/23/10

| meh...mendaki impian |

www.tips-fb.com

Salamualaik...

Tadi pukul 3 pm, aku ikut umate p talk GUIDE TO STUDY ABROAD kat TTL 2. Huhuhu...nape aku ikot ?? Jawapan mudah : aku memang berhasrat yang sangat tinggi untuk futher study kat luar negara. By da way, ade 2 session...1st moderator dari Queen`s University Belfast... Omputih hokeh !! Though dea punye loghat pekat, actually english dea masih sangat difahami oleh anak2 pelajar BMI neyh... Aku rase 1st session da seronot da, aku ngan umate duk tepi da sengih2...terbayang2 diri kami sedang memakai baju berlapis2 menahan kesejukan di bumi Ireland tuh..muahahaha....

Then, 2nd session, moderator dari Nazza Education. Banyak cite pasal camne nak apply untuk futher study ke UK or Australia after degree atau dip. Kirenye, deowang neyh badan yang bertanggungjawab memberikan talk, counselling pada student yang ade cite2 nak ke sana. Penerangan dari application sampailah visa guidance if dapat ke sana...huhuhuhu...menarikkan...kiteowang berdua tadi pown ta jangka, sambutan yang sangat menggalakkan sebab TTL 2 penOh gilew sampai ade student yang duk kat tangga...ta taw ar kan, semata2 nak berkongsi ilmu tentang study abroad ataupun semata2 nak kupon...

Okes2...mari lihat planning aku...*nak tunjuk yang aku memang sungguh2 nak ke sana after degree nanti*

1. Aku kene amik degree 4 tahun sebabnya masalah credit transfer...ok...letak tepi pasal kesedihan tue sume, kite amik kontra dari perkataan LAMA tue hokeh ?? Kalau 4 tahun, maknanye aku akan abesh study pada ujung tahun 2012...

2. Now umur aku almost 24,..dikire, ditolak, ditambah, amik kira darab bahagi sekali...aku abes deg di BMI pada umur 26. So, ta kesahlar kan...bak kata akak moderator yang kendu tadi, intake untuk all university in UK akan di buka pada bulan 2 * based on course * n bulan 9 * for all course *...so, after degree sebenarnye aku ade 2 pilihan besar dalam idOp, samade terus sambung MSc kat UK atau apply Technip *tempat abang keje yang akan terbangkan aku kat france untuk kursus 9 bulan *. Actually kalau sambung MSc kat UK, aku cume kene amik around 1 or 2 years sampai abesh study...huhuhuhu...

3. So, itulah planning aku...makna aku abes degree, aku dihadapkan dua pilihan dalam idup..sekali lagi...Buat mase neyh, aku berkobar2 untuk kedua2 pilihan...sebab aku rase aku ta rugi pown kalau pilih either 1...rite ?? Ade pro n kontra...bukan semata2 nak berjalan ke luar negara okeh...tapi aku lebih berhasrat nak menaikkan name keluarga yang selalu sangat dipandang rendah oleh sedara mara...Kalau rezeki aku dimurahkan ALLAH, aku sebenarnya lebih prefer untuk kerja...yer lah, umur pown makin meningkat, sampai bila aku nak belajar, mak abah punye budi bilenya aku nak balas ?? Lagipown aku da ade degree n da ade diploma...rite ?? Tapi...kalau aku pilih untuk sambung MSc pown, ade juga pro n kontranye...aku cume rugi kat umur...yang lepas tue, insyaallah kalau allah tue bagi rezeki...boleyh jugak aku bagi mak abah makan n idop senang lenang....rite...

Nota kaki :
>> Aku bukan angan2 kosong...ta...aku taw, aku neyh rajin tapi................................AKU NEYH PEMALAS SESANGAT....aku bukan ta boleyh, aku boleyh...cume kenkadang aku kene banyak push, kene banyak disedarkan dengan tamparan, tendangan, lempangan, bom atom atau ape sajew...yang penting impian aku satu, NAIKKAN BALIK KEDUDUKAN FAMILY AKU YANG SELALU SANGAT DIPANDANG RENDAH..that`s all..


ENJOY READING MY STORY !! :)

3 typewriter yang prihatin:

Shayraa said...

hnya pndpt n pndgn beta lah kan.
- aku teramat sangat extra tabik spring pd sape2 yg berkebolehan amik Msc in future. jd, kau hebat jika buley smbung Msc. i know u can. tp kawen la dulu. nti lambat aku nk dpt ank sedara. kihkih. InsyaAllah, Tuhan dh tetapkn Qada Qadar kite. pe pun yg ko buat, aku doakn yg tbaek saje =)

SaYa iNsaN bIasE said...

hahakz...tue impian yang insyaallah aku cube capai...sumenye bergantung pada umur...aku neyh makin tua da waktu tue...banyak benda aku nak kene pk...tolak tepi bahagia aku, bahagia mak abah yang penting...hehehe...yer...ko kawen dulu ngan lye...pas tue lat ngan ana, peh2 baru aku nyusul...wuwuwuwu~

mhs said...

hi,1st of all,thanks because already added to my list blogger..hihihi..just wanna live comment bout your further study in abroad..
For me,just my opinion hokeh,don't twist it. Its ok if you wanna plan for further study in MSc,(i dulu2 pown terigin gak nak g abroad,especially g russia,tp xder rezki..)but don't you think that nowadays to looking a job is truly hard than looking for a boyfriend?
Even if you have an excellent in your MSc, that are not a green card for you to get a job, the company will look at your 1st degree as your application job requirement. If your degree are bad, that is no point to you to further your study.I have a family that also have a same situation, so they influent me to get a job first, and when I thinking bout it wisely,that's true.
So you have wasted your time in MSc about 1 or 2 years, and more trouble if you also don't get a job because of your bad degree even you have finish your MSc.
So my advise, try to get a 1st honor degree, find a good job,then you go for MSc. Its will better if the company ask you to get a MSc and send you to oversea without touch your money.=)

 
HAK CIPTA MILIK TERPELIHARA HANYA UNTUK BLOG INI SAHAJA!!