12/28/11

JJCM ( JB )

www.tips-fb.com

Salamualaik...

Hoyeah !! Akhirnya dapat mempublish entry ini... Sebenarnya saya da lame sangat buat segmen Jalan - Jalan Cari Makan dekat JB neyh... Yola, mungkin disebabkan perkara2 biasa, saya jadi malas nak gila buat editing gambar. Rasa sangat2 merimaskan bila kena edit more than 10 pictures to publish in one entry. Ahahah... Mak tak larat noks !!

Then, akhirnya setelah 2 hari neyh. Saya buat conclusion untuk masukkan all the pictures ke video. So, saya tak de lar nak kene buat ape2 kan ?? Sape yang rajin sangat mencopy paste tue, malah tak elok lar kekdahnya kehidupan dia. Sekian. Ehehehe...

video

Okeh, untuk suggestion...pada anda2 yang ingin ke bahagian Johor Bharu, sememangnya banyak tempat makan best yang buat korang takkan menyesal langsung datang sini. Niat saya sebenarnya nak diteruskan ke Muar masa perjalanan balik ke KL, tapi memang dah letih sangat2 & masa yang sangat singkat. Jadi, JJCM version saya kali neyh, hanya sampai dari JB bawak ke Kluang.

Ohh ya, hampir terlupa, pada sesiapa yang nak makan Kacang Pool even di Larkin Bomba ataupun dekat Pejabat MARA Larkin, boleh lar contact dengan saya, sebab owner Kacang Pool yang fofuler di JB ini, adalah atuk saudara saya, =).. *Agak vangga disituh*... Dan lagi satu, kepada yang ragu tentang status halal KLUANG RAILWAY STATION KOPITIAM, sekarang kopitiam itu sudah bersih dari sebarang gelatin ba aliff ba ya... :), tapi saya lebih sajes korang makan dekat 1st kopitiam dekat stesyen keretapi kluang. Sebab dekat ctuh memang da lame gela dari zaman arwah tok saya dating dgn nenek saya lagi. ehehe... Harga pown tak de lar mahal sangat macam dekat Kopitiam depan Parkson Kluang. Nasi Lemak & Bihun Goreng pown, sape yang suke bungkus2 kecik tue... Memang saya sajes terbaik dari ladang dekat stesen keretapi 2. Tengok lar video tue, bape lapis saya surat khabar nasi lemak tue saya makan dengan Along ??

Ekspedisi JJCM neyh sebenarnya da lame rancang dengan along, cume awal disember baru neyh jer dapat realisasikan sebab along nak sangat bawak mak abah pegi jalan2. Dan alhamdulillah, kami berjaya menamatkan satu hari perjalanan dengan tempat makanan yang sodap ++ saya dapat lar explore JB ( hoh...saya hanyala budak kelahiran Johor yang buta jalan dekat JB.. KL expert, JB tak....loser nye sebagai Johorian ).

Okeh... Itu saje...


Jumpe lagi =)...di JJCM seterusnya nanti...


ENJOY READING MY STORY !! :)

12/19/11

Penawar Duka

www.tips-fb.com

Salamualaik...

=), alhamdulillah... ALLAH mengurniakan saya sifat & kasih sayang yang boleh ditumpahkan 100 % untuk budak2.. Alhamdulillah sangat2, saya juga dianugerahkan sesuatu kelebihan yang membuatkan saya tak amik masa yang lama untuk tackle baby/budak2 untuk rapat dengan saya. Paling lama saya amik masa, mungkin 3 hari.... Yang lainnya, kadang2 saya hanya usha, dan budak tue akan datang pada saya.... =). Dan sekarang, selain anak2 di johor, kasih saya tumpah 100% pada Aidil Ariff... Alhamdulillah juga, kalau balik ke kampung, mak & angah selalu bagi kepercayaan penuh untuk saya jaga Aidil. Aidil jugak makin manja sekarang, kalau tahu mummy xikut balik kampung, sakan lar buat perangai kadang2.... Hah, ini peneman duka kalau sedang tension. Hanya nak berkongsi tentang cerita si kecil ini.


P/S : Gelak baby sangat2 mendamaikan....orang yang tension pown boleh ilang tension... :)

ENJOY READING MY STORY !! :)

12/12/11

Si Kecik yang Dewasa

www.tips-fb.com

Salamualaik...

Hye darl...nak kongi tentang perkembangan anak angkat saya, hehehe...Mohd. Aidil Ariff. Kalau ikutkan lame jgak saya tak balik kampung, rasenya dah sebulan ataupun lebih sebulan, dari minggu study week, sampai lar last week, baru lar saya balik. Rindu dekat Aidil membuak2...hehehe... So, dengan kesihatan yang agak menenatkan ujung minggu lepas, gigih kan jugakla balik ke kampung dan hasilnya...hahaha... yer, Aidil makin comel !! dah lar bijak gela...neyh nak kongsi video dea, tapi satu neyh jer lar...yang lain... hak aku yang terpelihara lar kan ...

video

Perkembangan Aidil umur 3 bulan neyh :

  • Makin sihat, montel, kaki ketak2 macam ayam kentucky, rase macam nak potong atau kekoh jer...Nyum3
  • Suke sangat2 berjalan. Pantang orang pakai tudung, dea dah mengamuk nak ikut.
  • Dah besar2 neyh baru suke berbedung...Kalau tdo tak bedung, nescaya akan terjaga lar dea tetengah malam. Yer lar, bajet kalau kene bedung tue macam kene peluk lar kan ??
  • Sibuk sangat kalau orang tengah berbual. Dea pown cbuk lar nak berbual jugak. 
  • Bijak... umur 3 bulan da pandai sangat nak merasa2 lengkong lar, rambutan lar... Ikan patin masak tempoyak tue pown, kalau dea tengok tergedik2 nak makan jugak... T_T...okeh, dea memang tak boleh tengok orang makan.
  • Pas tue kalau dea tdo, ko rase suara ko tue macam tertelan mikrofon, ko jangan isaw, ko pasang speaker dekat telinga dea pong, dea buat dunk jer...hahahah
  • Dea memang tarak hal kalau tdo pisah ngan ummi dea.. 4 hari aku balik, 3 malam dea tdo dengan aku..ilek jer, xpayah isaw lar kalau dea nangis ke ape ?? orang yang tak reti jaga baby pon ta de hal jaga dea. Baby kan, nangis tetengah malam nak susu tue standard lar... :). Ko kalau tak leh bangun tengah malam buat susu anak, jangan ngada2 nak beranak.
Okeh, i2 saje tentang Aidil... Akan diperkembangkan setiap masa :)...

Sonoknya ade baby !!! Weeeeiiiihhhhuuuu ~

ENJOY READING MY STORY !! :)

12/8/11

Anak2 DARA Saya

www.tips-fb.com

Salamualaik...

Dah lame rasenya tak bercerita tentang anak2 dara saya yang menakal neyh semua...eh, atau sebenarnya saya mempunyai masalah2 biasa dalam dunia blogging kan ?? Macam tue lar keadaan kalau saya dah lame menyepi, tetibe datang balik. Okeh, setiap hari saya ada cerita nak kongsi, jari biru2 lebam2 sebab nak menaip, tapi bile da menaip, saya jadik malas...malas nak publish, malas nak edit gmbr, malas nak cerita, rasa macam nak cakap jer depan lappy, what i want to write, dan keyboard tekan2 dengan senirik.... T____T, okeh, kalau benda tue jadi, saya mungkin akan berada di alam barzakh dalam waktu muda... Hahahah

Okeh, cerita pasal anak2 dara saya yer... perkembangan otak & minda selaras dengan kecerdasan & keaktifan mereka :

Kakak :

Budak ini sudah makin panjang sekarang,
tahun depan darjah 2

" yaya suke cuti sekolah bulan neyh, sebab yaya tak payah pening nak buat keje sekolah "
" yaya dapat no 3 sebab yaya paling tinggi, yang no 2 tue rendah ckit, yang no 1 tue lagi rendah " ~ jadik, kalau ikut teori dea, confirm2 lar aku mase sekolah dapat nombor corot !!!!!!!

Adik :

Budak ini ta de hal,
dea adalah anak yang paling close dengan nenek,
ikut perangai nenek,
jalan macam nenek,
mulut macam nenek,
kaki bodek juge

TAPI
dalam segala hal,
kalau mintak tolong buat pape,
aku sajes korang panggil dea,
sebab dea kalau buat keje,
tolong orang,
dea akan buat keje sampai abes,
tak macam kakak dea,
buat keje mulut bebel,
separuh jalan,
kalau suh tolong atuk kire duit zakat fitrah 
dea nak lar !! duh

BABY TAPIKA :

Budak ini adalah sangat menakal bile da besar,
perubahan +ve adalah sudah pandai kenal sedara,
dea sangat sayang kakak2 dea,
dan dea da tak nangis kalau orang yang jarang2 datang uma tengok dea.

dan

dea juga seorang yang sangat2 penyayang terhadap binatang,
bukak video you tube kucing, dea p amik kucing dea, suh tengok sekali T____T




ENJOY READING MY STORY !! :)

Running on Track...JB with Love :)

www.tips-fb.com

Salamualaik....

Akan datang selepas saya sihat dari ketidaksihatan ini.... =)

ENJOY READING MY STORY !! :)

 
HAK CIPTA MILIK TERPELIHARA HANYA UNTUK BLOG INI SAHAJA!!