4/4/09

Air Mata Ibu >> Part 2

www.tips-fb.com

Salamualaik...


Sampai ner ae cheeya citew hari tuh pasal mak. Uhukz....ermmmm...banyak sangat kerja yang perlu dilaksanakan... Kadang2 sampai masa untuk diri sendiri pown ta de. 24 jam tuh macam singkat sangat jer masa untuk sehari kan ??? K lah, sambung sal mak... Ermmm...lamanya nak tunggu 8.05.2009 neyh. Windu bangat kat dea. Ta leyh nak tepon dea bile windu neyh, nanti akan jadi satu conference yang amat menyedihkan. Huhuhuhuhu...


Sampai lah waktu cheeya belajar kat terengganu, mase tuh cheeya kena sakit misteri yang agak kritikal. Mase tue lah baru rasa kaseh sayang mak pada cheeya. Bayangkan bile kaki melangkah jew ke bumi terengganu, badan otomatik MPV jadi panas sangat2. Macam kena demam panas. Mata lak akan jadi merah berair dan membengkak. Mase tuh memang betul menguji ketahanan fizikal yang amat jitu. Dala mase tuh 1st time berjauhan dengan family sampai tercampak ke pantai timur semenanjung. Tibe2 diserang penyakit misteri lak. Mase tuh semester 2, dengan keadaan yang susah sangat nak bawak pelajaran sebab full version in english, banyak sangat ponteng kelas sampai mengganggu keputusan CGPA. Yang peliknya, bile jew kaki melangkah masuk ke dalam bas untuk balik ke johor, semua derita kesakitan tuh macam tertinggal. Bayangkan betapa jauhnya perjalanan terengganu - johor, dengan tiket RM 35 satu perjalanan, setiap minggu cheeya balik sebab ta tahan sangat tanggung derita sakit kat sana. Mase tue lah terserlah sangat2 kerisauan mak, sampai penah mak menggigil n hampir pengsan bila 1st time cheeya khabarkan penderitaan yang cheeya tanggung. Dengan kelas yang ponteng sampai hampir berpuluh kali dalam tempoh sebulan. Mase tue, ta tahu lagi ape akibat kalau ponteng kelas banyak kali kat IPTS neyh.


Every week balik ke johor, mak bawak pegi berubat. N kata orang, cheeya kena ' benda misteri-tuju2 '. Entah lah. Tapi mungkin jugak kan. Laknat punye setan !!! Huhuhu... Mak memang amik berat sangat2 mase tuh. Memang zahirnya mak ta tunjuk... Tapi kalau dengar dea punye bebelan mase tuh, dan ditambah cerita kak ipar, yang mak selalu nanges bile kenang nasib cheeya dengan derita penyakit misteri tuh. Hurmmmm... Pas tue sekali lagi kesehatan cheeya di uji pada masuk tahun akhir diploma di shah alam. Awal semester 4, cheeya diserang batuk2 yang agak teruk. Hampir 8 bulan, tibe2 satu petang yang agak menyeksakan sebab balik kelas dalam keadaan panas n kondisi badan yang amat ta stabil, batuk cheeya membawa mudarat sampai menyakitkan dada belah kanan. Sakit yang teramat sangat sampai langsung ta boleyh berjalan. Petang tuh, dengan bantuan seorang tetangga yang amat baik hati, cheeya dibawa ke klinik seksyen 18 untuk di check. Brp kali gak r g klinik tue dan hari esoknya, hasil dari film X ray, doc kata cheeya suspect pneumonia. So, doc buat surat menasihatkan ke hospital klang. Tapi, disebabkan cousin kesayangan, dak dewmoq comel ituh da pown tepon mak, pk pasal kemudahan mak abah yang confirm2 akan datang jenguk anak dea neyh, petang tuh jugak mintak doc tulis surat mintak pindahkan ke hospital sultanah aminah johor bharu. Seingat cheeya, perjalanan tue lah perjalanan yang astaghfirullah paling menyeksakan sebab da lah jauh 5 1/2 jam, pas tue dengan badan yang memang langsung 0% ta ok, perjalanan dari Shah Alam - JB diiringi dengan limpahan air mata yang memang langsung ta berenti. Bayangkan bila batuk, terasa seksaan yang....ermmmmm...hanya ALLAH yang tahuu betapa deritanya kesakitan mase tuh. Sakitnya dada bila berubah kedudukan. Memang menangis jer lah...


Sampai ke larkin, dengan pimpinan cousin, ternampak mak yang menggigil badan sebab terperanjat cousin call pagi tu yang kata, " adeq sakit mak long, doc soh dea masuk hospital, tapi dea ta nak...dea nak lik johor ". Mak kata, mak pose...Terperanjat dapat tahu cheeya sakit, mak ingat sakit biasa2, tapi kalau dah sampai masuk spital, musti terok. Mak tengok lagi keadaan cheeya yang sengaja dikuatkan untuk nak reduce kan kerisauan mak. Sampai jb dalam kol 10.30 malam. Dalam aty berkata, " mak jangan isaw,adik ok neyh...ok sesangat..." tapi ta terkuar pown ayat tuh sebab muka lebeyh menggambarkan ape yang ditanggung. Terselit sejuta kesedeyhan bile dengar, mak ta lalu nak buka posa sebab sepanjang perjalanan cheeya, mak isaw sangat2. Tangan cheeya bertukar pimpinan, huhuhuhu...bayangkan anak yang tinggi neyh dipimpin oleh mak yang rendah. Se cam ta stabil lak kan. Huhuhuhu... Kami bergerak ke hospital sultanah aminah, wad kecemasan, dan tibe kat sana, deaowang kata kes neyh kena antar ke Hospital Sultan Ismail di pandan. Sampai kat sane, tunggu punye tunggu sampai kul 5 pagi baru masuk kat dalam wad. Kesian kat mak, sebab mak da lah ta buka, kena lak tekanan darah tinggi, keadaan dea pown ta stabil, n dictuh kes mintak ditransfer balik ke hospital jb tapi di wad tibi. Esoknya dengan keadaan mak yang ta cukup tdo, bergerak lah semula ke hospital jb untuk di check up. N dictuh lah, baru doc sahkan yang cheeya menghidapi penyakit batuk kering / lebieh dikenali sebagai tibi.


Treatment 6 bulan yang amat menyeksakan, lagi2 cheeya kena amik 20 biji pil dan satu injection setiap hari. 2 bulan pertama, kondisi badan maseh amat ta serasi dengan pil2 yang dimakan. Tiap2 kali makan memang kan lembik selembiknya, badan yang kurus memang semakin kurus, bayangkan masuk ape jew makanan dalam pewot akan kuar balik. Kulit cheeya jadi mengerepot n amat kering. Memang keadaan mase tuh da serupa mat lampir !!! Huhuhuhuhu... Dan mak... Mak lah yang ta penah buhsan menjaga, kalau owang len duk cbuk mendiskriminasi pesakit tibi cam cheeya, mak n abah langsung ta. Makanan tetap berkongsi bersama. Pinggan, mangkuk, cawan, mangkuk tepen, sudu, garpu semua mak ta asingkan. Hurmmmm... Dan dea lah yang sentiasa bersama, mengurut bile cheeya kena muntah2 terok pukul 2 - 3 pagi. Dea lah yang cheeya pegang bile tibe2 berdiri cheeya jatoh sebab pitam. Dea lah yang cheeya cengkam bila rasa sakit kena inject. Sampailah satu tahap, bile cheeya da pulih, mak kata mak lak kena jangkit. Mase tuh, airmata mengalir laju sangat. Mak ta patut dapat derita cheeya....ermmmmmmmmm... Mak punye treatment lak berlanjutan sehingga 9 bulan sebab mak ada kompilasi kencing manis dan darah tinggi. Bayangkan, berapa bijik ubat yang mak kena makan untuk tibi+kencing manis+darah tinggi. Tapi, mak tetap kata, ta pew, ta salah kan cheeya, penyakit tue kan datang dari Allah, bukan datang dari cheeya.


Dan kerana tue lah, rase kaseh pada mak makin mendalam. Ta kesahlah macam ner pown mak layan cheeya masa kecik2 dulu. Di diskriminasi dengan akak ker, atau jadi tempat pelepas geram mak. Bagi cheeya, cukup lah dengan segala pengorbanan yang mak tanggung demi tengok cheeya cehat. Sekarang neyh, semenjak kena tibi dulu, kesehatan cheeya da ta bek macam biasa, kalau dulu, nak tengok cheeya sakit satu tahun amat susah, tai skung, boleyh dikatakan terlalu kerap cheeya sakit. Kadang2 memang memerlukan penjagaan yang rapi, tapi bila kenang balik kerisauan mak, cheeya ta sampai aty nak gtaw. Dea ta patut tahu semua tue... Kesehatan mak lebeyh penting dari kesehatan cheeya. Cam tuh gak abah. Cheeya sanggup korbankan diri cheeya semata2 untuk bahagia mak n abah. Tue sebab rasa berdosa merantai diri bile pk kesilapan besar yang cheeya buat. Bersalah sebab dosa yang cheeya lakukan memang akan terpalit dalam kehidupan mereka.


Mak, walaupun adik tahu mak selalu marah2 adik, mak sebenarnya sayang sangat kat adik. Dulu, adik cemburu bile tengok kawan2 dengan mak deaowang cam kawan, tapi skung ta lagi. Mak tetap mak adik. Mak marah adik selalu sebab adik neyh amat degil. Amat kepala batu. Amat suke memberontak. Sepatah mak kata,berbillion2 kata adik jawab, kadang2 sampai mak malas nak layan. Mak malas nak nasihat. Biarlah camne pown mak sayang adik, adik nak mak taw, adik sayang sangattttttttttttttttttttttttttttttttttt kat mak !!! Adik memang degil, sangat2. Adik ta penah nak mintak maap betul2 bile time raya. Ermmmmm...Time kaseh sebab banyak sangat tanggung derita adik, dari adik dalam pewot, mak nak lahirkan, sampailah ke besar panjang neyh. ERmmmmmmm... Mak... Time kasih.... Adik akan balas... Walau camne keadaan adik sekalipun...




ENJOY READING MY STORY !! :)

1 typewriter yang prihatin:

atOi_machO said...

huhu..sdey sgt bce cte cheeya neh..huhu..besar sungguh dugaan kt cheeya..tuhla..kalo kcik2 dlu kta slalu rsa mak xsyg kt kita kn..tp bla smakin bsar,mkin leh pkir n nmpk mcm2 yg deorg sggup wat dmi kta, bru kta terpkir btapa sygnya deorg kt kita..huhu..atoi pon tetba dh tingat kt mak atoi..huk3..lmbt lgik leh blk,..huhu..cheeya jga dri bebaek ek..jgn saket2 dh k~

 
HAK CIPTA MILIK TERPELIHARA HANYA UNTUK BLOG INI SAHAJA!!