11/19/09

2012_paNdang dari suDuT posiTif-

www.tips-fb.com


Salamualaik...
Satu produksi yang aku se amat hebat n sangat hebat...bukan mengagung2kan karya barat...tapi boleyh dihitung betapa mereka boleyh terfikir buat benda begini. Berlainan agama n fahaman, mungkin kite boleyh fikir...mereka yang kafir juga terfikir tentang hari kebangkitan dan kemusnahan yang dijanjikan Allah neyh. Grafik yang sangat cantik, audio visual yang sangat cun, sound effect yang menakjubkan ( agak dup dap dup dap gak r jantung sepanjang 2 jam 45 minit wayang neyh berlangsung ) dan pelakon yang superb...memang menghidupkan filem neyh...
Actually aku ade gak terbaca tentang komen peminat tentang diz film. Ade yang kritik dan ta kurang jugak yang memuji. Mungkin disebabkan ia berkaitan dengan sensitiviti agama. Tentang Hari Kiamat... Yang dijangkakan terjadi pada 2012. Kalau dilihat dari sisi islam, kerana aku yang menonton jugak beragama islam, penganut islam yang tegar, so aku berpendapat, ta salah mereka merasakan yang filem neyh boleyh memesongkan akidah. Orang barat a.k.a kafir sebenarnya ( ade jugak yang islam...tapi mungkin atas dasar agama shaja ataupun islam hanya pada nama sahaja ) sering menganggap mereka hebat... Ta salah jugak kalau kowang nonton diz movie kowang se, eh ape2 ntah sebab yang menjangkakan kiamat ( bukan kiamat benar sebenarnya, boleyh aku conclusionkan 2012 hanyalah gambaran sebuah kiamat kecil ) hanyalah seorang DJ radio yang radionye ta popular, dan GILEW !!! WTF and WTS ( hahahak...tanya cik lyeliyah ape perkataan panjang bagi abbreviation tuh )
Aku suke cerita neyh hanya satu, dari sudut pandangan seowang yang beragama islam, dididik n diterap dengan ajaran islam semenjak kecil, lahir2 pown, telah aku dengar alunan memuji kebesaran ALLAH, cerita neyh sedikit sebanyak mendatangkan keinsafan. Seriously, produksi barat akan menunjukkan ke"gah"annya, sampai menerbitkan cerita begini... Kite yang melihat menonton, jangan pandang dari sudut negatif, kerana disebalik negatif itu ade positifnye. Jangan bayangkan anda di tempat hero yang bertungkus lumus menyelamatkan keluarga, punye ex-wife yang punye bakal suami, punye baby gurls yang sangat cuhmel dan anak lelaki yang boleyh membanggakan. Sebab per aku cakap macam tue, bile berlaku sesuatu yang maha hebat macam neyh, sesiapa saje akan berlari berkeliaran dan keluarga tetap keutamaan. Sampai aku sendiri jadi pelik, bayangkan punye lah dea nak selamatkan keluarga dea, dalam keadaan yang sangat huru hara, bandar yang tengah musnah teruk, semua bangunan menyembah bumi, mereka maseh boleyh menyelamatkan keadaan. Bayangkan kalau benda itu realiti ??? dapatkah kite lari dari kuasa ALLAH. Nilai sentimen keluarga, kepentingan keluarga sangat2 penting...
Cume 1 lah, suggestion aku, sile tengok cite neyh. Ta pelik lah, kalau last sunday, aku g ke KLCC, siap ade 3 kaunter khas lagi untuk cite neyh...dan seyesly, beratur panjang yang amat sangat. Ala, lagipown kite tengok movie untuk seronok2 yer tak...ketepikan lah ape shaja dan utamakan apa yang ada dalam kehidupan kite. Setiap manusia, setiap kaum, setiap bangsa, setiap agama terutamanya punye kefahaman dan kepercayaan sendiri tentang hari kiamat neyh. Dan kite sendiri pasti yang dalam berjuta umat manusia yang datangnya tetap dari SATU itu ( bukan dari beruk yang digembar gemburkan si Darwin bongok n gilew nak mampus tuh ), beratus kepercayaan dan agama yang ada di dunia neyh, hanya SATU agama yang membawa kepada kebenaran tentang apa yang telah terjadi, apa yang sedang terjadi, dan apa yang akan terjadi. Semuanya dihijabkan atas pandangan mata, n didengarkan dengan segala bentuk fahaman oleh mereka yang percaya dan kukuh AGAMA ISLAM INI LAH KEBENARANNYA !!!
p/s : jangan terpedaya dengan filem neyh, sebab ta de manusia yang boleyh hidup selepas kiamat melanda Bumi ALLAH neyh... hidup tapi akan dihitungkan di tempat lain, bukan di bumi, tapi satu tempat yang semuanya dihitung amalannya...dihadapkan dengan segala perbuatan...hanya SATU dan bila ia berlaku...bukan 2012, bukan 2020, bukan 2050 atau bukan bile2...kerana segalanya hanya DIA yang tahu dan hanya menunggu KUN FAYA KUN !!!! Enjoy diz movie... :)

ENJOY READING MY STORY !! :)

0 typewriter yang prihatin:

 
HAK CIPTA MILIK TERPELIHARA HANYA UNTUK BLOG INI SAHAJA!!