8/3/12

Keluargaku Syurgaku 2012

www.tips-fb.com

Salamualaik…

Maaflah setelah entry ini lama terperap, baru hari nie rajin menghupdate dengan jayanya. Mintak mahap banyak2. 3/6/2012 hari tue Alhamdulillah berlangsung dengan jayanya sekali lagi Family Day Haji Tugiman untuk kali yang ke – 3. Seronok memang kepalang la kan ?? Sebabnya,

1 : Ini memang acara tahunan family besar kami. Kenapa 2 tahun sekali ?? Sebab kami saje nak bagi masa Pengerusi dan AJK settlekan semuanya semoga berjalan dengan lancar. Sebab kalau setahun sekali, confirm2 lah macam tunggang langgang sikit, sebab setahun tue macam tempoh singkat sangat nak handle penginapan, goodies, nak bentuk AJK baru… Kan ?? So, itu sebab family kiteorang decide 2 tahun sekali.

2 : Ini la masanya nak berkumpul satu family besar yang merangkumi 13 orang pak cik mak cik termasuk abah saya. Sepupu sepapat, kupu – kupu rapat – rapat, anak – anak sedara, cucu cicit, oyang seme. Kiteorang susah sangat nak kumpul semua. Kalau contact pong, masing2 dekat FB jer. Tapi Alhamdulillah, mungkin disebabkan ikatan kekeluargaan kiteorang neyh agak kuat, jadik even dah lame xjumpe, memang bergegar la chalet itu. Hik3.

Cume tue la, setiap tahun dari Family Day yang pertama memang selalu xcukup korum, ade mereka yang bukan sengaja xnak datang, tapi kekangan masa. Kekangan keadaan. Ape yang seronok adalah kiteorang datang dari Family JAWA ( yes, saya adalah anak mix jawa + banjar…i`m not pure malay actually… kang aku cite salasilah keluarga aku kang, ngantuk pulak korang baca…ehehe ) yang sangat2 besar. Abah aku adalah abang long yang mempunyai 12 orang adik dekat bawahnya. Dan ++ seronok, adik2 ipar abah yang merangkap pak cik mak cik aku, ramainya datang daripada negeri yang berbeza2 dan super sporting. Jadik, itulah sebabnya kami generasi yang kedua dan sampai cicit yang lahir neyh datang dengan pakej yang super duper sporting jugak.

2 la mudahnya, tak susah kalau orang luar nak masuk dalam family kami. 2 sebab jugak la, family kiteorang disenangi orang. Kalau raya xpayah cakapla, keluarga saja dah penuh umah, tak masuk lagi sedara mara yang sama banyak. 2 sebab mak pernah cakap, kalau buat kenduri kawen, sedara mara saja da macam satu batillion. Ehehehe…

Anyway, mule2 acara family day neyh dibuat sekadar suke2, tapi bile 1st family day berlangsung dengan jayanya, planning untuk buat family day neyh pown dipersetujui untuk dibuat sebagai acara tahunan. So, decide untuk buat 2 tahun sekali dengan pengerusi yang berbeza2. Yer la, bile semua dapat rasa jadi pengerusi, best jugak kan ?? Pengisian berbeza – beza. Itu yang best. So, untuk tahun neyh, semua decide untuk pilih Cik Muner jadi pengerusi.

Pagi sabtu tue, just family kami jer yang gerak dari Johor. Gerak dalam pukul 11 dan maybe dengan keadaan cuti sekolah, highway jadi macam jalan biasa pulak. Banyak gela kereta, nasib baik traffic lancar ( ahaha, macam pegawai trafik kan ?? ), cume masa exit Simpang Ampat tue, jammed kejap.

Happening memang happening sebab sampai2 dah banyak lauk, pilih jer, pas tue makan. Hahaha… Makan adalah sesuatu yang dabel menyeronokkan lagi2 bile berkumpul dengan orang yang triple menyeronokkan. Hehehe…  Penginapan pown tak macam tahun sebelum neyh, kali neyh setiap family dapat 1 dorm / bilik / chalet. Xla bersesak2 macam sebelum neyh. Sebenarnya betul jugak, family kami bsar, so, kalau nak tempah apartmen, kene yang super besar macam umah atok tue. Xleh kecik2, sesak2…Jadik xselesa. So, tahun neyh penginapan adalah taraf 4 bintang kesemuanya. Depan laut pulak tue, cumanya kalau mintak suggestion, aku tak cadang sangat lah dekat sini sebab air agak kotor. Tak bersih, kalau nak pegi, tanjung bidara okeh kot.




So, faham jer la kalau dah berkumpul kan ? Riuh rendah memang tak terkira. Malam tue pulak kiteorang ada game. Tahun nie tema JAWA. Jadik baik dari segi game, pakaian, memang kena jawa. Ada mak cik dan pak cik yang super sporting tue memang berpakaian beragam la deorang. Family aku ?? Hahaha… Tidak ler. Tak de masa, lagi pun masa tue aku sibuk dengan FYP. Tak ada masa nak fikirkan pakaian beragam nie. Game ?? Sebenarnya game biasa jer yang dianjurkan dua beradik, Adam & Aida tue. Tapi dah temanya jawa, hahaha…memang lawak la kan. Kiteorang nie harap jer anak jawa, tapi cakap jawa sepatah haram tak tahu. Sungguh tak bagus. Katanya jawa hilang di telan zaman. Ada la sepatah dua perkataan yang faham, tapi kalau atuk speaking Jawa dengan abah, memang ternganga jer la.










Congrats to Aida n Adam sebab organize game yang best2. ehehe... Serius mengeratkan tali silaturrahim kekeluargaan. Saya tak banyak pun main game tue sebab over keletihan, running balik ke Johor dalam masa yang singkat, lepas tue kena pegi Melaka, driving manual car dengan keadaan jammed. Huhuhu...Letih noks. So, banyak duduk, gelak, melayan anak sedara dan sepupu yang kecik jer. Mak2 memang suka kalau saya ada, senang nak makan sebab bagi jer, confirm anak terjaga. Hahah... Lagi satu, saya lebih simpan tenaga untuk aktiviti pagi esoknya sebenarnya. 

Esok paginya, bangun awal seawal kul 7, abang dengan pak cik yang lain entah kemane pergi. Nie lah bahana buat family day tepi pantai, kalau dah dasar kaki pancing, tepi pantai yang confirm orang tengok tak de ikan pun boleh buat hilang gian. Okeh, aktiviti pagi tue memang super duper best dari malam tadi, sebab nie acara sukaneka. Once again, saya tak terlibat dalam sebarang penyertaan. Tahun nie banyak rest sebenarnya. Hahaha... Jadi AJK Sukaneka. Game memang best2, dari umur 4 tahun sampai ke tua bangka. Tapi rasenya game paling best adalah game bola sepak kampung yang mane, 1 group ade 12 orang lelaki. Kena main bola sepak pakai kain batik. Pas tue, lagi 1, game berpasangan, kena ikat kaki, jalan sama - sama ke depan, tapi selalu orang buat ulang alik kan, yang nie x, AJK buat kena reverse. Puas la tergolek semua orang. Hahahaha....



Konklusinya, memang seronok dapat bersama dengan keluarga. Ini serius, sometimes family adalah therapy terhebat yang memang kita kena cari bila kita tension. Lagi macam kami, one big family yang sangat close satu sama lain. Setiap tahun, ahli keluarga bertambah. Rasa makin seronok, tue sebab bila raya, 1st raya pulak tue, kalau mak / abah delay balik raya ke kampung, saya akan marah. Before tamatkan, nie nak bagi tunjuk gambar my big family :)



ENJOY READING MY STORY !! :)

2 typewriter yang prihatin:

:: Mrs.Eady :: said...

kami buat tiap-tiap tahun sebab adik beradik abah ade 13 org :)

Nur Laili Binti Iswan said...

Mrs. Eady : wah, ramainya...seronok kan...kiteorang bukan xnak buat setahun sekali, tpi 2 kire mcm nk bg mase derang crik tempat :)

 
HAK CIPTA MILIK TERPELIHARA HANYA UNTUK BLOG INI SAHAJA!!